Who we are

 Këshilli Shqiptar i Reanimimit(ARC) synon të mbështesë, promovojë dhe harmonizojë bashkëpunimin ndërdisiplinar midis organizatave dhe njerëzve që merren me aspekte të ndryshme të ringjalljes dhe mjekesise se urgjences/emergjences!

The Albanian Resuscitation Council (ARC) aims to support, promote and harmonize interdisciplinary cooperation between organizations and people dealing with various aspects of resuscitation and emergency medicine!

ERC European Resuscitation Council Congress is coming…

Antwerp, Belgium

Stay tuned…

NLS Newborn Life Support

NLS Newborn Life Support ERC 2021 guidelines 

Webinar 

Webinari eshte falas dhe mund te marrin pjese:
- Anesteziste
- Pediater dhe specialitete te tjera
- Specializante te pediatrise, urgjencave mjekesore, obstetrike dhe gjinekologji, anestezi…
- infermiere
-studente mjekesie dhe shkencave te tjera mjekesore.

WRAH World Restart a Heart

World Restart a Heart day ose dita boterore e ri-fillimit te zemres, mbahet ne date 16 Tetor ne te gjithe boten.

Ky ativitet ka si synim te sensibilizoje apo ndergjegjesoje komunitetin mbi arrestin kardiak, mesimin e teknikave jeteshpetuese si reanimimi kardiopulmonar, rritjen e numrit te defibrilatoreve te jashte automatik ne komunitet dhe rritjen e numrit te personave te trajnuar mbi teknikat e reanimimit kardiopulmonar.

Legal body 

NON - PROFIT ORGANISATION  

Training and Courses BLS Basic Life Support , ALS Advanced Life Support, TLS Trauma Life Support and more ...

EuReCa European Registry of Cardiac Arrest

Shqiperia eshte zyrtarisht pjese e EuReCa 3 pjese e 29 vendeve europiane e cila do marre pjese ne studimin shkencor per mbledhjen e te dhenave per situaten e arresteve kardiake dhe regjistrit te arresteve kardiake!
Albania is officially part of EuReCa 3 part of 29 European countries which will participate in the scientific study for the collection of data on the situation of cardiac arrests and the register of cardiac arrests!

ARC Albanian Resuscitation Council 

Saving lives !

World Restart a Heart in Albania. Dita boterore per te shpetuar jete!

Dita boterore e ri-startimit te zemres me 16 tetor, mblodhi ne te gjithe boten me mijera femije e te rritur se bashku per te mesuar se si te shpetojme jete!

Profesioniste nga e gjithe bota organizuan aktivitete me qellim sensibilizimin e popullates per tu trajnuar dhe per te mesuar se si te shpetojme jete ne rast te nje episodi te arrestit kardiak.


Edhe ne Shqiperi per te 6-in vit rradhazi, u mblodhem per te sensibilizuar komunitetin Shqiptar mbi rendesine e mesimit te teknikave te reanimimit kardiopulmonar!

Vetem kete vit ne nje hark kohor prej 3 ditesh arritem te sensibilizojme dhe trajnojme ne menyre praktike 393 qytetar te moshave te ndryshme, duke filluar nga femijet, nxenesit neper shkolla, qytetare te ndryshem ne qytete si Tirana, Durresi, Gramshi.

Nga viti i kaluar kemi nje interesim me te madh te qytetareve per mesimin e teknikave te shpetimit te jetes me nje rritje prej 73% nga viti i shkuar.

Fale punes se vazhdueshme te bere nga instruktoret tane dhe partneret tane arritem te bejme Massive CPR ne Gramsh ku grupe me nga 40 femije u trajnuan ne te njejten kohe!

Te njejten situate patem edhe ne kopshtet e Tiranes apo ne ambjente te tjera biznesi e komuniteti!

Nuk duhet te kemi nje situate fatkeqesie per te kuptuar sa jetike jane keto informacione dhe sa i rendesishem eshte formimi praktik, ndaj sensibilizojme kedo qe nuk eshte aspak vone per te mesuar se si shpetohet nje jete!

WRAH World Restart a Heart

WRAH World Restart a Heart In Albania

World Restart a Heart day ose dita boterore e ri-fillimit te zemres, mbahet ne date 16 Tetor ne te gjithe boten.

Ky ativitet ka si synim te sensibilizoje apo ndergjegjesoje komunitetin mbi arrestin kardiak, mesimin e teknikave jeteshpetuese si reanimimi kardiopulmonar, rritjen e numrit te defibrilatoreve te jashte automatik ne komunitet dhe rritjen e numrit te personave te trajnuar mbi teknikat e reanimimit kardiopulmonar.

Aktiviteti do mbahet ne dt 16 tetor 2021 ora 10:00 tek pazari i ri, ne disa shkolla ne vend dhe disa qytete te Shqiperise .

Manovra Heimlich i shpeton jeten nje pacienti ne Gramsh nga nje trup i huaj ne rruget e frymemarrjes


Nje lajm i bukur i shpetimit te jetes mberrin nga Gramshi dhe ekipi i saj mjekesor i perbere nga Dr Emanuel Rrengo ,Infermieri Ilir Potomi dhe nga personeli ndihmes.

Pasi kane marre njoftimin qendra e kordinimit te urgjences mjekesore 127 per nje kod te kuq ata jane nisur menjehere tek pacienti ne fjale duke bere te mundur dhe shpetimin e jetes.


Nje pacient i moshes 77 vjec eshte arritur te shpetohet nga “MBYTJA PARCIALE ME TRUP TE HUAJ NE RRUGET E FRYMEMARRJES” nga ndihma e menjehershme e dhene me profesionalizem te larte nga ekipi ne fjale.


Pasi kane identifikuar pacientin me veshtiresi te theksuar te frymarrjes ku dhe vete pacienti referonte me shenja per nje problem ne fyt, ekipi menjehere ka asistuar duke zbatuar udherrefyesit per mbytjet nga trupat e huaj, e duke tentuar disa here me Manovren Heimlich

Ne dysheme, jane vene re copa pjepri duke sygjeruar tek ekipi mjekesor nje mbytje te mundshme.

Pas lirimit te rrugeve ajrore dhe largimit te rrezikut madhor nga arresti respirator pacienti eshte asistuar duke mbajtur rruget ajrore te hapura, oksigjenimin, dhe mbatjen e parametrave vital, dhe me pas eshte derguar per mjekim per te specializuar ne spitalin universitar te Tiranes nga ku eshte bere i mundur trajtimi i specializuar per te evidentuar dhe eliminuar trupat te huaj te mundshem ne pulmone.


Kujtojme qe Dr Rrengo dhe infermieri Potomi jane trajnuar disa here per manovrat jeteshpetuese si BLS Basic Life Support (Mbeshtetja Baze per Jeten)


Kompetencat dhe aftesimi praktik ben diferencen .NLS Newborn Life Support, top 5 messages. Mbeshtetja per jeten e te porsalindurit, 5 mesazhet kryesore.

NLS Newborn Life Support
MPJ Mbeshtetja e te porsalindurit per jeten

5 mesazhet per udherrefyesin e NLS

1. Vonesa ne klampimin e kordonit umbelikal, mund te permisoje situaten e pergjishshme, sidomos tek infantet pre- term.

2. Kujdesi per ruajtjen e temperatures eshte jetesore tek i porsalinduri. Thaje me shpejtesi dhe simuloni te qaren!

3.Vleresimi dhe aksesimi i menjehershem i frymemarrjes dhe frekuences kardiake. Nje frekuence kardiake e shpejte do te thote oksigjenim adekuat!

4. Frymemarrja dhe rruget ajrore te manaxhuara mire evitojne komplikacionet ose problemet qe sjell mos manaxhimi apo ato qe mund te ndodhin me vone,ne rast te problematikave te tjera! 

5. Kompresionet e toraksit pra masazhi kardiak, duhet te behet vetem kur eshte siguruar fillimisht nje ventilim dhe oksigjenim i mire dhe atehere kur kemi nje frekuence kardiake shume te ulet!

Arresti kardiak tek porsalindurit ka si shkak problemet respiratore. Fillimisht ndodh arresti respirator dhe mos trajtimi i hershem sjell dhe ndalimin e zemres.
Trajtimi konsiston ne 5 ventilime shpetuese me ambu (30 cm H2O) dhe behet rivleresimi i frekuences kardiake dhe levizjeve te toraksit. Ne rast te mos rikthimit te frymemarrjes behen perseri 5 ventilime shpetuese me ambu me flukse te larta oksigjeni dhe kontrollohet perseri rikthimi i respiracionit spontan dhe rritja e frekuences kardiake.


Nese frekuenca kardiake eshte poshte 60 ne minute ose mungon pulsi, atehere filloni masazhin kardiak me dy gishta ne raport 3:1, 3 masazhe kardiake dhe 1ventilim. Konsideroni manaxhimin e avancuar jetesor. 

Referencat: 
Udherrefyesit e keshillit europian te reanimimit!Four H and Four T to remember in cardiac arrest

The four Hs
Hypoxia, Hypovolaemia Hypothermia, hyperkalaemia
 

Minimise the risk of hypoxia by ensuring that the patient’s lungs are ventilated adequately with 100% oxygen. Make sure there is adequate chest rise and bilateral breath sounds.Check carefully that the tracheal tube is not misplaced in a bronchus or the oesophagus.
Pulseless electrical activity caused by hypovolaemia is due usually to severe haemorrhage. Evidence of haemorrhage may be obvious, e.g. trauma, or occult e.g. gastrointestinal bleeding, or rupture of an aortic aneurysm. Intravascular volume should be restored rapidly with fluid and blood, coupled with urgent surgery to stop the haemorrhage.
Hyperkalaemia, hypokalaemia, hypoglycaemia, hypocalcaemia, acidaemia and other metabolic disorders are detected by biochemical tests or suggested by the patient’s medical history e.g. renal failure.

A 12-lead ECG may show suggestive features. Intravenous calcium chloride is indicated in the presence of hyperkalaemia, hypocalcaemia, and calcium channel- blocker overdose.
Suspect hypothermia in any drowning incident use a low reading thermometer.

The four Ts Tension pneumothorax, toxins, tamponade, thrombosis.
A tension pneumothorax may be the primary cause of PEA and may follow attempts at central venous catheter insertion. The diagnosis is made clinically. Decompress rapidly by thoracostomy or needle thoracocentesis and then insert a chest drain.
Cardiac tamponade is difficult to diagnose because the typical signs of distended neck veins and hypotension cannot be assessed during cardiac arrest. Cardiac arrest after penetrating chest trauma or after cardiac surgery should raise strong suspicion of tamponade - the need for needle pericardiocentesis or resuscitative thoracotomy should be considered in this setting.
In the absence of a specific history of accidental or deliberate ingestion, poisoning by therapeutic or toxic substances may be difficult to detect but in some cases may be revealed later by laboratory investigations .
Where available, the appropriate antidotes should be used but most often the required treatment is supportive. The commonest cause of thromboembolic or mechanical circulatory obstruction is massive pulmonary embolism. If pulmonary embolism is thought to be the cause cardiac arrest consider giving a thrombolytic drug immediately. Following fibrinolysis during CPR for acute pulmonary embolism, survival and good neurological outcome have been reported in cases requiring in excess of 60 min of CPR. If a fibrinolytic drug is given in these circumstances, consider performing CPR for at least
60 - 90 min before termination of resuscitation attempts.


Dergoni komentin tuaj